Hej! Florence här igen. Jag älskar att hitta nya, kreativa sätt att använda vardagliga föremål och produkter som man oftast redan har hemma. Här nedan delar jag med mig av några av mina bästa tips för att använda bikarbonat och bakpulver.

bikarbonat

Fräscha upp ditt kylskåp med bikarbonat

Ett av mina favorithusmorstips är att använda bikarbonat för att få bort dåliga lukter i kylskåpet. Strö helt enkelt lite produkt på en tallrik eller i en öppen behållare och placera den i kylskåpet. Bikarbonatet hjälper till att neutralisera dåliga lukter och håller ditt kylskåp fräscht. Kom ihåg att byta ut det då och då, ungefär en gång i månaden för bästa resultat.

Bakpulver som rengöringsmedel

Bakpulver är inte bara bra för bakning, det är också ett utmärkt rengöringsmedel. Blanda en del bakpulver med två delar vatten för att skapa en tjock pasta som du kan använda för att skrubba bort envis smuts och fläckar från ytor som spisen, ugnen och diskbänken. Det är skonsamt nog för de flesta ytor, så du behöver inte oroa dig för att skada dem.

Behöver du hjälp med städning eller andra hushållsnära tjänster? En städfirma kan erbjuda flera olika alternativ efter dina önskemål och behov. Bor du i Stockholmstrakten kan en städfirma i Stockholm erbjuda hjälp med bland annat hemstädning, flyttstädning, kontorsstädning och byggstädning.

Avloppsrensning med bikarbonat och ättika

En annan fantastisk användning av bikarbonat är att rensa igentäppta avlopp. Häll en halv kopp bikarbonat i avloppet, följt av en halv kopp ättika. Låt blandningen bubbla och verka i ca 15 minuter och skölj sedan med hett vatten. Denna enkla lösning hjälper till att lösa upp fett och smuts som kan orsaka stopp i avloppet.

Bakpulver som luktabsorbent

Bakpulver kan också användas för att neutralisera dåliga lukter. Strö lite bakpulver i botten av din soptunna eller i ditt kattströ för att hålla lukt på avstånd. Du kan även strö bakpulver i dina skor över natten för att bli av med dålig lukt.

Tvätta frukt och grönsaker med bikarbonat

Bikarbonat är ett utmärkt hjälpmedel för att rengöra frukt och grönsaker innan du äter dem. Blanda en tesked bikarbonat med en liter vatten och skölj dina frukter och grönsaker i lösningen. Detta hjälper till att ta bort smuts, bekämpningsmedel och andra oönskade ämnen som kan finnas på ytan av dina livsmedel.

bikarbonat

Läsvärt: förbättra din psykiska hälsa

Få vitare tänder med bikarbonat

Ett annat av mina husmorstips är att använda bikarbonat för att få vitare tänder. Blanda lite bikarbonat med några droppar vatten för att skapa en pasta och använd den för att borsta dina tänder en gång i veckan. Det fungerar som ett naturligt slipmedel och hjälper till att ta bort missfärgningar och fläckar på tänderna. Men var försiktig och använd inte detta för ofta, eftersom det kan skada emaljen om det används för mycket.

Bakpulver för att lindra insektsbett

Bakpulver kan användas för att lindra klåda och irritation från insektsbett. Blanda en del bakpulver med tre delar vatten för att skapa en pasta och applicera den på bett området. Låt pastan torka och tvätta sedan av den med vatten. Denna enkla lösning hjälper till att lindra klåda och irritation från myggbett, getingstick och andra insektsbett.

Skrubba bort mögel med bikarbonat

Bikarbonat är ett utmärkt medel för att bekämpa mögel i ditt hem. Blanda en del bikarbonat med en del vatten för att skapa en tjock pasta. Applicera pastan på mögelbeläggna områden och låt verka i 15 minuter. Skrubba sedan bort möglet med en borste och skölj med vatten. Det hjälper till att döda mögelsvampar och förhindrar att de växer tillbaka.

Bakpulver för att ta bort klistermärken och etiketter

Att ta bort klistermärken och etiketter från glas, plast och andra ytor kan vara en riktig utmaning. Men med hjälp av bakpulver kan det bli mycket enklare. Blanda en del bakpulver med några droppar vatten för att skapa en tjock pasta. Applicera pastan på klistermärket eller etiketten och låt verka i några minuter. Skrubba sedan försiktigt bort klistermärket eller etiketten med en trasa eller svamp. Bakpulveret hjälper till att lösa upp klistret och gör det enkelt att ta bort.

bikarbonat

Fräscha upp mattor med bikarbonat

Använd bikarbonat för att fräscha upp dina mattor och textilier. Strö helt enkelt lite av produkten över mattan och låt det verka i minst 30 minuter, helst över natten. Dammsug sedan mattan som vanligt och njut av en fräsch och ren matta. Bikarbonatet hjälper till att neutralisera dåliga lukter och lyfter upp smuts som har samlats i mattan.

Jag hoppas att du har fått några nya idéer på hur du kan använda bikarbonat och bakpulver. Dessa enkla och prisvärda ingredienser är otroligt mångsidiga och kan användas för en mängd olika ändamål, så nästa gång du stöter på ett tufft hushållsproblem, kom ihåg att lösningen kan vara så enkel som att använda livsmedel som du redan har hemma i skafferiet. Lycka till!

nyttosmart

Läs också: hur du förbättrar din sömn